Your journey to safety: maak baan voor ‘psychologische veiligheid’
ANNEMARIE TIMMERMANS
Tijdens het NSWE geeft Annemarie een workshop over "Your journey to safety: maak baan voor ‘psychologische veiligheid’". Iedere dag zetten we ons in om mensen ’s avonds gezond en wel weer naar huis te kunnen laten gaan. Maar door de waan van de dag en omdat we mens zijn en dus fouten maken is dat een behoorlijk uitdagende klus. Een goede voedingsbodem creëren waarbij mensen zich psychologische veilig voelen om die klus goed te klaren, is dan ook cruciaal. Hoe krijg je dat voor elkaar?
Herken je dit?
“Ik zeg altijd dat ze de tijd moeten nemen voor veiligheid en dan nóg doen ze dat niet!’
“Alles is geregeld om veilig te kunnen werken: PBM’s, goed materieel enzovoort, maar (goed) gebruiken….?!”
“Complimenten geven en elkaar goed aanspreken…we hebben iedereen getraind, maar mensen blijven er maar lacherig over doen en zeggen dat ‘ze niet zo zijn’. Wat moet ik daar nou mee? En eerlijk gezegd….zelf vind ik het ook best lastig…”
Drie schijnbaar verschillende onderwerpen. Toch hebben ze iets gemeen. Bij alle drie speelt veilig voelen een sleutelrol. Welke kleine stappen in een andere richting maken baan voor een voedingsbodem waarin iedereen (van directeur tot medewerker, als opdrachtgever en als klant) zich senang voelt om veiligheid voorrang te geven? Zowel in het moment van ‘split second onveiligheid’ als tijdens contractbesprekingen?
In deze interactieve kennisexcursie:
Staan we stil bij wat ‘psychologische veiligheid’ is.
Spelen we met een aantal grondgedachtes rondom veilig voelen, veilig zijn en veilig doen.
Wordt je uitgenodigd om te reflecteren op jouw eigen rol dit proces.
Welke rol jij ook hebt in het boeiende speelveld, deze excursie daagt je uit om psychologische veiligheid op een praktische manier te bekijken. Een serieuze excursie met volop ruimte voor reflectie, maar ook humor. Voel jij je veilig genoeg om die weg op te gaan?
Passie voor mensen en communicatie. Enthousiast. Ruimdenkend. Begon ooit in het welzijnswerk, na een opleiding Sociaal Kultureel Werk (specialisatie: educatief theater). Ontdekte na een paar jaar bij toeval ‘de veiligheidskunde’ bij GE Plastics in Bergen op Zoom (nu Sabic). Was gelijk om vanwege de combi techniek en mens: technisch en organisatorisch kan alles in orde zijn, maar de mens (als individu en in de groep) maakt het verschil. Werd als jonge junior veiligheidskundige in het diepe gegooid bij GE Plastics en wist het vertrouwen te herstellen van veel mensen in (de afdeling) veiligheid. Schoolde om (MVK en NEBOSH Diploma), schoolde bij (o.a. NLP Master en Kernkwadranten bij Daniel Ofman) en deed in Nederland, Schotland en België jarenlang ervaring op bij de meest uiteenlopende bedrijven.
Haar passie komt voor uit persoonlijke ervaringen met onveiligheid, op haar tiende en in 2013. Die laatste gebeurtenis zorgde voor een nog dieper besef van de invloed van angst en onzekerheid op keuzes die we maken en gedrag dat we doen.
De zin ‘Wie zich veilig voelt durft alles’ ontstond. Ook haar missie werd helder: veiligheid weer leuk en behapbaar maken. Uiteindelijk leidde deze periode tot het boek ‘Geef veiligheid wortels’. Een inspiratieboek over de zogenaamde zachte kant van veilig en gezond werken waarin het woord ‘moeten’ niet voorkomt.
Vanuit haar bedrijf Camina geeft Annemarie trainingen en lezingen en houdt ze rond-de-tafel gesprekken met managementteams en andere bepalers. Met maar één doel: dat mensen het zo leuk vinden dat ze zich veilig genoeg gaan voelen om een stap te zetten die het verschil maakt. Opdat de kans zo groot mogelijk wordt dat iedereen ’s avonds gezond en wel weer thuis kan komen.