Gedragsverandering inzetten om veilig gedrag te stimuleren. Hoe pak je dat aan?
DRS. TIMO JANSEN
Tijdens het NSWE geeft Timo een workshop over het inzetten van gedragsverandering om veilig gedrag te stimuleren. Persoonlijke beschermingsmiddelen zijn een belangrijke bron van bescherming tegen schadelijke stoffen en ongelukken. Maar in de praktijk blijkt dat werknemers deze lang niet altijd (op de juiste manier) gebruiken. Wat kan je hier als werkgever aan doen? Hoe zorg je dat werknemers niet alleen starten met het juiste gedrag, maar dit ook volhouden?
Een aanpak is vaak effectiever wanneer je goed inspeelt op motieven en weerstanden van je werknemers en dus weet wat ze tegenhoudt en motiveert om PBM te gebruiken. Het simpelweg aan ze vragen kan je inzicht geven, maar aangezien gedrag vaak ook onbewust tot stand komt levert dit niet altijd goede informatie op.
In deze korte lezing nemen we je mee in de aanpak, de mooie resultaten en de leerpunten van een gedragsveranderingsproject bij de Brandweer en bespreken we welke stappen jij zelf als leidinggevende kan nemen wanneer je veilig gedrag wilt stimuleren.
Timo werkt ruim 6 jaar als gedragspsycholoog bij Dijksterhuis & Van Baaren (D&B). Binnen D&B beantwoordt hij maatschappelijke vraagstukken met gedragswetenschappelijke inzichten. Op dit moment werkt hij binnen het team Gezondheid, Zorg en Welzijn, dat zich niet alleen bezighoud met gezondheidsvraagstukken, maar ook met werkveiligheid. Daarnaast is Timo docent bij de Behavior Change Academy, waar hij deelnemers opleid tot gedragsveranderaar.
Hoe stimuleer je dat automonteurs een afzuigslang op de uitlaat van een auto zetten? Hoe zorg je dat vrachtwagenchauffeurs niet sjoemelen met hun tachograaf? Hoe zorg je dat een Deskundige Toezichthouder Asbest een werkbespreking effectief inricht om veilig gedrag te stimuleren? Allemaal vragen waar Timo zich als gedragspsycholoog mee bezig heeft gehouden.