Datum: 04-05-18
Duizend enthousiaste bezoekers, honderden bagels en bakken koffie, vijftig innovatieve fabrikanten, twintig inspirerende workshops en bevlogen presentaties, een wereldwijde productprimeur en tal van gepassioneerde sprekers. Het 9e National Safety at Work Event (NSWE) in de Rotterdamse Van Nelle Fabriek was er een om te onthouden! Voor wie het gemist heeft en voor iedereen die het nog eens in vogelvlucht wil beleven: de highlights van een geslaagd NSWE 2018.
Het centrale thema ‘Van willen naar kunnen’ was op de vroege 15 maart ook op het verkeer van toepassing. Wel naar Rotterdam willen, maar niet kunnen… Daarom iets later dan gepland, maar toch voor een volle zaal opende dagvoorzitter Rik van de Westelaken officieel het NSWE 2018.De journalist, presentator en programmamaker bekend van onder andere de NOS, SBS 6 en NET 5 werd naar eigen zeggen meteen getriggerd door het evenement: “Hoewel ik zelf nooit in gevaar ben geweest, is veiligheid als journalist altijd een belangrijk thema. Zeker na een jaar waarin wereldwijd 81 van mijn collega-journalisten de dood vonden... Ik heb niet de illusie dat we vandaag de oplossing vinden voor alle brandhaarden op deze aardbol, maar ik denk wel dat we met het NSWE de wereld weer een stukje veiliger maken. Samen geïnspireerd raken, dat is het doel vandaag!”
‘Shape up!’
Geïnspireerd raken en inspireren… Het was aan de volgende twee sprekers wel besteed. ‘Gastheer’ Henk van Maanen van de Van Nelle Fabriek had de volle aandacht van zijn publiek door een persoonlijk en bevlogen verhaal over zijn loopbaan, de wederopbouw van Rotterdam en de historie van de karakteristieke fabriek. De kern van zijn betoog: ‘Willen is kunnen.’ En: ‘Volg je hart en blijf je ontwikkelen.’
Een mooie opdracht die goed aansloot bij de volgende spreker: Prof. Dr. Margriet Sitskoorn, hoogleraar klinische neuropsychologie en auteur van onder andere ‘Het Maakbare Brein’. De vraag die zij stelde: ‘Wat moet je ontwikkelen om succesvol te zijn?’ Ze liet haar publiek onder andere letters onthouden en in omgekeerde volgorde oplezen, hardop klappen, sommen maken en gereedschappen roepen… Een hilarische en uiteindelijk confronterende sessie: “We zijn een speelbal van ons brein. Zet onze hersenen een beetje onder druk en ze geven een standaard en stereotiepe respons. Hoe kunnen we dan toch de regie pakken? Door het ontwikkelen van onze prefrontale cortex, waaronder ons werkgeheugen. Willen is een wens, maar om die wens succesvol om te zetten in ‘kunnen’ moeten we er effort in steken.” In een notendop is haar opdracht: nieuwe dingen proberen, leren focussen, voldoende slapen en bewegen, tijd maken en leren dat wat we vandaag doen effect heeft op morgen. “Wees gelukkig, gezond en succesvol. Ga frontaal naar veiligheid en succes. Shape your brain and shape up!”
Het hart
Nieuwe producten en innovaties bekijken, de laatste ontwikkelingen volgen en bijpraten met collega’s en fabrikanten. Deleveranciersmarkt in de Tabaksfabriek vormde het kloppend hart van NSWE 2018. Met een bagel, een bak koffie of een fruitwater in de hand, bezochten velen de leveranciers op de vier pleinen: Verbruiksgoederen, Persoonsgebonden artikelen, Individueel op maat gemaakte pbm en Service Producten. En ook op de afsluitende borrel was er voldoende gelegenheid om ervaringen te delen, te netwerken en met elkaar te discussiëren. De Innovatie-iglo was het podium voor productpresentaties en innovaties op het gebied van veiligheid, duurzaamheid en circulariteit. Wie meer de diepte in wilde, kon zijn hart ophalen in de Koffiefabriek. Van inkoper tot operationeel manager en van veiligheidskundige tot HR-manager… Voor iedereen was er een inspirerende workshop binnen de drie subthema’s: License to Operate, Leadership in Empowerment, ROI on Safety.
Weten is doen
Het NSWE was dit jaar ook het podium van een baanbrekende primeur: EMMA Safety Footwear presenteerde de eerste 100% circulaire veiligheidsschoen. “De Amazone. Even groen en duurzaam als zijn naamgever. En de Amazone is niet alleen 100% circulair, maar uiteraard ook 100% veilig!”, verzekerde directeur Tom Hermans. De circulaire schoen is het product van een lange reis van zowel EMMA als Tom Hermans zelf. “Je moet eerst weten wat je wilt voordat je kunt. En weten was in mijn geval doen. Onderzoeken!” Hermans werd geconfronteerd met duizelingwekkende cijfers: 32.000 runderhuiden, 150.000.000 liter water, 115.000 kilo staal, 1.100 kilometer veters, 170.000 vierkante meter voering en 250.000 kilo PU. “En dat is alleen wat EMMA verbruikt voor haar schoenen. Kun je nagaan wat we wereldwijd gebruiken. Dat moest anders!” Aan de Amazone gaat daarom niets meer verloren. De schoen is zo ontworpen dat alles hergebruikt kan worden. En naast de Amazone zijn nog vijf modellen circulair. “We streven ernaar in 2019 onze gehele collectie veiligheidsschoenen circulair te produceren.”
‘Op de bühne’
Het ‘laatste woord’ – op een woordje van dank van onze CCO Wouter van den Brink na– was voor auteur, theater- en televisiemaker Wilfried de Jong. Op zijn kenmerkend komische, ‘licht naïeve’, onvoorspelbare en energieke manier vroeg hij zes leveranciers op het podium van de tabaksfabriek het hemd van het lijf. Carlijn Renee van Livit mocht bijvoorbeeld de 3D-geprinte steunzolen nog eens presenteren. Iris van Wanrooij van EMMA en Karel Luttikholt van HAVEP beklommen met zijn tweeën het podium om het gezamenlijke avontuur van circulair produceren samen te vatten. “Durven jullie niet alleen?”, vroeg Wilfried de Jong met een knipoog. Bas Sesink van Eurosafe Solutions sprak over het belang van veilig redden en evacueren, Bas Fleskens van Elacin benadrukte de noodzaak van goede gehoorbescherming en Johan Tiesnitsch van IZI BodyCooling ging een komisch één-tweetje aan met Wilfried over koelvesten in de sport en het bedrijfsleven. Goed wíllen presteren is één, maar hoe zorg je ervoor dat je dit ook kunt? En zo was de cirkel van een geslaagd NSWE 2018 weer rond!