Datum: 10-02-23
Sustainability is al lang geen modewoord meer. Het thema is actueler dan ooit. Hoewel we zelf geen producent zijn, nemen we de zorgen van de eindgebruiker rondom duurzaamheid toch graag weg. Bij Intersafe, onderdeel van Lyreco vinden we namelijk dat we een verantwoordelijkheid hebben als schakel tussen producenten en de eindgebruiker. Sam Bosmans, Product & Services Director - Lyreco Benelux, neemt ons mee op weg naar duurzaamheid.
De weg naar duurzaamheid is er één van durf en onzekerheid. Van twee stappen vooruit en weer één stap terug. Een weg die de hele wereld doorkruist. Mondiaal zoeken we naar oplossingen voor de uitdagingen van onze klanten. Dat resulteert in uiteenlopende producten met duizelingwekkende aantallen. “We verkopen ruim 27 miljoen handschoenen die meestal niet hier in de buurt worden geproduceerd”, schetst Sam. “Er worden bijna 6 miljoen oordopjes per jaar verkocht die na gebruik niet altijd worden gerecycled.” Naast PBM verkoopt Lyreco per jaar ook ruim 26 miljoen bekers en 6,6 miljoen balpennen. “Raad eens waar die belanden? Dat is de uitdaging waar we met Lyreco en Intersafe voor staan.”
The Great Impact
Die duurzame uitdaging is vertaald in een missie waarmee Lyreco het verschil wil maken: ‘We zijn pioniers in het duurzaam ontzorgen van elke werkplek, zodat medewerkers zich kunnen focussen op hun prioriteiten.’ Die missie krijgt gestalte in de duurzaamheidsstrategie The Great Impact 2026. In deze strategie staan drie duidelijke duurzaamheidsambities centraal: Planet, People en Progress. Lyreco legt hierbij bewust de lat hoog. “En dat doen we om drie redenen”, legt Sam uit. “We voelen ons verantwoordelijk, onze stakeholders vragen hier om en duurzaamheid en vooruitgang zijn een belangrijk onderdeel van onze strategie.”
Planet
Lyreco wil de impact op de planeet verminderen. We willen bijvoorbeeld de uitstoot van de bedrijfsvoertuigen en bedrijfsfaciliteiten reduceren, maar de belangrijkste ambitie is om in 2026 90% van de omzet te halen uit duurzame producten en services. “Er ligt een groot spanningsveld tussen wat we vandaag voor onze klanten doen en waar we morgen naartoe willen”, beseft Sam. “Ook merken we dat bij onze klanten een groeiende behoefte is aan producten en services die hierbij aansluiten.” Om de ambitie te behalen introduceert Lyreco in 2023 een nieuwe standaard. Een duurzame selectie producten en diensten. De eerste stap op weg naar deze standaard is het gesprek aangaan met leveranciers en daaruit partners selecteren met overeenkomstige ambities, wensen en acties. “Leveranciers die met ons mee willen naar de toekomst”, verduidelijkt Sam.
Duurzaamheid iconenDe volgende fase is selectie op productniveau. Binnen de geselecteerde leveranciers worden producten gekozen die een duurzaamheidslabel krijgen en dus voldoen aan strenge eisen op het gebied van milieu, het welzijn van mensen én maatschappelijke impact. Zaken die voor de eindklant vaak moeilijk te controleren zijn. “Daarom brengen we dit heel transparant tot uitdrukking met drie iconen: Planet, People at work en Community.
De eerste reacties van leveranciers waren vrij behoudend”, vertelt Sam. “De lat ligt hoog en het is voor hen niet altijd eenvoudig om aan de gestelde eisen te voldoen. Maar we merken wel dat de wil er is. Het is onze uitdaging om hen – en soms hun aandeelhouders – met onze drive ervan te overtuigen dat we met elkaar de juiste weg inslaan. Samen willen we toewerken naar een nieuwe standaard: ISO 20400.”
People
Ook binnen het thema People, liggen grote ambities. Het doel is dat in 2026 90% van de werknemers trots is om voor Lyreco te werken. “We zien graag dat onze werknemers onze ambassadeurs worden.” Nu ligt dat percentage op ongeveer 61%, dus er is nog een slag te maken. Om deze ambitie te halen, maakt het bedrijf zich er hard voor om haar werknemers steeds betere werkomstandigheden te bieden. Lyreco ondersteunt bijvoorbeeld de ontwikkeling van mensen. Het credo is: ‘We bieden mensen bij Lyreco een carrière in plaats van een baan!’ Daarnaast streeft Lyreco naar een nóg veiligere werkomgeving.
Progress
Lyreco is geen producent en soms zelfs niet eens verantwoordelijk voor de service. “Maar toch spelen we een belangrijke rol richting de eindklant”, vindt Sam. “De klant verwacht die transparantie van ons.” In die progressie wil Lyreco een aantal stappen zetten en beloftes doen. De belangrijkste is dat we in 2026 op allerlei vlakken samenwerken met onze partners om duurzaamheid te bevorderen en daarin te accelereren. Dat doen we door te luisteren naar onze klanten en leveranciers en hen mee te nemen naar de toekomst. “We delen onze reis naar duurzaamheid met hen. Daarnaast schetsen we een ethisch kader waarbinnen we met elkaar opereren. Zo willen we dat al onze leveranciers het ethisch kader ondertekenen en zich daar ook aan houden. Indien leveranciers zich daar niet aan kunnen committeren, dan zullen wij moeilijke beslissingen moet nemen en kan de relatie stevig onder druk komen te staan. Afscheid nemen van elkaar is dan ook één van de mogelijkheden. De progressie communiceert Lyreco niet alleen intern, maar ook in de MVO-rapportage. Hierin wordt ook de progressie meegenomen in enkele relevante doelen uit de 17 doelen van de Verenigde Naties (VN).
Hand in hand
In dit hele traject staan we als Intersafe en Lyreco nog wel voor een paar grote uitdagingen. Hoe krijgen we bijvoorbeeld onze partners in beweging? Hoe zorgen we ervoor dat ze met ons mee willen naar de toekomst? Een andere uitdaging omschrijven we vaak als ‘kiezen is verliezen.’ Als we inderdaad de keuze maken om alleen nog maar producten en diensten aan te bieden die voldoen aan al onze eisen, dan bestaat het risico dat we een deel van onze klanten kwijtraken. “Toch vinden we dat we juist dan door moeten zetten”, verkondigt Sam. “De nieuwe standaarden moeten de norm worden. Het is dan aan ons om de klanten ervan te overtuigen dat de keuzes die wij maken, hen ook helpen met hun uitdagingen op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dan gaan we hand in hand de toekomst tegemoet!”