Datum: 12-04-23
Op het moment dat hij de kade betreedt krijgt de scheepsmonteur al meteen een onbehaaglijk gevoel. Hij ziet hoe de voet van een kraan met een anker extra is bezwaard. Het ziet er niet deugdelijk uit. Eenmaal aan boord en in de kajuit van het schip waar hij een reparatie moet doen laat dat onbestemde gevoel hem niet meer los. ‘Gaat dat wel goed met die kraan?’ spookt het door zijn hoofd. Dan maakt hij zijn keuze, zonder aarzelen en zonder eerst zijn baas te bellen legt de monteur het werk neer en stapt van boord. Twee tellen later valt de kraan met donderend geweld bovenop de kajuit…
Psychologische veiligheid
Het is een ervaring die gedragsveiligheidskundige Annemarie Timmermans, al 35 jaar bezig met veiligheid, niet loslaat. Temeer omdat de monteur in kwestie kort voor het ongeval bij haar een workshop had gevolgd. Een workshop over o.a. ‘psychologische veiligheid’. Dat is de vrijheid om zelfstandig beslissingen te nemen die je veiligheid aangaan. Die vrijheid is volgens haar niet vanzelfsprekend. “Deze man voelde zich vrij en veilig om die beslissing te nemen. In de wetenschap dat hij gesteund zou worden in zijn beslissing.” In de praktijk maakt Annemarie echter nog vaak mee dat medewerkers zulke besluiten niet durven te nemen.
Voedingsbodem
Annemarie houdt van tuinieren en trekt van daar de parallel naar haar werk. ‘Geef veiligheid wortels’ is haar oproep aan collega veiligheidskundigen, maar evenzogoed aan directeuren en uitvoerende medewerkers. Net als bij planten heb je volgens haar voor een goed veiligheidsbeleid een goede voedingsbodem nodig. “Om mensen tot bloei te brengen zodat ze in hun werk optimaal kunnen functioneren moet je ze, net als planten, goed verzorgen. Wie zich veilig voelt durft alles. Die durft dus ook te stoppen als een werksituatie onveilig voelt.” In het geval van de scheepsmonteur was achteraf geen enkele twijfel dat hij het werk wel of niet had moeten neerleggen. Dat je, je gesteund voelt door je baas of organisatie is daarbij volgens Annemarie van cruciaal belang: “Maak baan voor psychologische vrijheid. Zelfs als achteraf zou blijken dat het werk neerleggen niet nodig was, is het belangrijk dat jouw beslissing om dat toch te doen nog steeds gesteund wordt door je baas.”
Geef veiligheid wortels
‘Geef veiligheid wortels’ is de titel van het boek dat Annemarie uitbracht. Het gaat over veilig en gezond werken en het woord ‘moeten’ komt er niet in voor. Met deze uitgave wil Annemarie MKB-ondernemers en alle andere mensen die bezig zijn met veiligheid inspireren.
Het is een boek vol praktische voorbeelden en tips. Intersafe heeft tien exemplaren verloot onder de bezoekers die na afloop van het National Safety at Work Event de enquête hebben ingevuld.