Het nieuwe inkopen: Van P² naar R²
10:30 - 11:00
Hoogleraar Inkoopmanagement met een passie voor de menselijke kant van zakendoen.
Prof. Dr. Frank Rozemeijer richt zich op het inspireren en ondersteunen van mensen en organisaties bij het strategisch (her)positioneren en professionaliseren van hun inkoop- en leveranciersmanagement functie. Hij besteedt in zijn trainingen, executive coaching en advieswerk naast de inhoudelijke kant veel aandacht aan leiderschaps- en organisatieontwikkeling. Zijn aanpak is te omschrijven als professioneel, deskundig, creatief, authentiek en persoonlijk.
Na zijn studie Bedrijfseconomie aan de Universiteit van Amsterdam, met als specialisatie Strategisch Management en Organisatie, is hij gaan werken als onderzoeker en docent bij de faculteit Technische Bedrijfskunde aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Daar heeft hij onderzoek gedaan naar het realiseren van concern inkoopsynergie. Frank Rozemeijer is in 2000 gepromoveerd op zijn proefschrift ‘Creating Corporate Advantage in Purchasing’. Tussen 2004 en 2007 heeft hij als Assistent Professor gewerkt aan de RSM Erasmus University Rotterdam. Sinds 2007 is hij verbonden als NEVI hoogleraar Inkoopmanagement aan de School of Business and Economics van Maastricht University, Hij verzorgt daar onderwijs en doet onderzoek naar onder andere sociaal kapitaal in supply chains, verbeteren van leveranciersrelaties, social media gebruik in inkoop en stimuleren van creativteit in sourcing teams. Daarnaast heeft hij sinds 2004 zijn eigen praktijk voor advies, training en executive coaching (FRConsulting BV). Gedurende zijn hele carrière heeft hij wetenschap en praktijk gecombineerd.
Frank heeft een groot aantal (wetenschappelijke) artikelen, boeken (o.a. Ondernemend Samenwerken (1999), Developing Sourcing Capabilities, 2005) en columns (o.a. in Supply Chain Magazine en Deal! Magazine) op zijn naam staan en hij heeft een sterke (inter)nationale reputatie als docent, trainer, spreker en dagvoorzitter. In de afgelopen jaren heeft hij wereldwijd leiderschapsprogramma’s, trainingen en adviestrajecten uitgevoerd voor onder meer: IBM, Philips, Skanska, Unilever, Cargotec, AkzoNobel, BAM, HEMA, Kemira, KLM, KPN, Rabobank, Rijkswaterstaat, Royal Friesland Campina en Sodexo.
Prof. Dr. Frank Rozemeijer op het NSWE
Nergens is zo veel kennis te vinden als buiten uw eigen organisatie. Met name van leveranciers valt veel te leren. Daarom richten steeds meer organisaties zich op het betrekken van hun leveranciers bij de optimaliseren van werkprocessen en het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten. Denk bijvoorbeeld aan de ketenintegratie initiatieven binnen de Nederlandse bouwsector, of de ‘Partner to Win’ strategie van Unilever. Dit intensiveren van samenwerking met leveranciers wordt ook wel Supplier Relationship Management (SRM) genoemd. SRM is toekomstgericht en heeft als doel om goede relaties op te bouwen met strategische leveranciers en gezamenlijk te innoveren en waarde te creëren.
Deze nieuwe ontwikkeling staat in schril contrast met de resultaten van de Nationale Inkoop Enquête van DEAL!, waaraan meer dan 650 inkopers hebben meegedaan. Een van de conclusies was dat Nederlandse inkopers kostenreductie en het bewaken van de kwaliteit van geleverde producten/diensten zien als hun topprioriteit. Inkopers kijken dus met name achteruit! Ze meten leveranciersprestaties uit het verleden om op basis daarvan te bepalen of leveranciers voldoen aan hun contractuele verplichtingen. Eigenlijk is dit meer SPM (Supplier Performance Management) dan SRM. Het blijkt dat inkopers het lastig vinden om SRM te implementeren, niet in de laatste plaats doordat de interne basiscondities vaak niet aanwezig zijn. Intern zal er bijvoorbeeld over de silo’s heen samengewerkt moeten worden.
Echter, de grote vraag is of uw strategische leveranciers ook werkelijk intensief betrokken willen worden bij verbetering van uw bedrijfsprocessen en het ontwikkelen van nieuwe producten. Het antwoord zal niet altijd bevestigend zijn, sterker nog, onderzoek onder leveranciers toont aan dat slechts een derde van de key-accounts ook daadwerkelijk wordt gezien als potentiele partners waarmee men intensief wil samenwerken. Inkopers zullen daarom een beter begrip moeten opbouwen over hoe leveranciers hun klanten positioneren en op basis waarvan die positionering tot stand komt. Als duidelijk wordt dat de leverancier uw organisatie niet ziet als een aantrekkelijke klant, maar eerder als een lastpak, dan is het raadzaam om te verkennen op welke manier u aantrekkelijker kunt worden voor deze leverancier. Hoe u dat kunt doen zullen we in deze workshop bespreken. Ik kan wel alvast verklappen dat de sleutel naar unieke waarde niet zozeer ligt in het onderhandelen over de Prijs van een bestaand Product, maar eerder in de kwaliteit van de Relatie en het Rendement op samenwerking binnen die Relatie.